Skip to main content

PAMM schaft geautomatiseerde ent-robotstraat aan

Microbiologische patiëntmaterialen enten, kweken, digitaal fotograferen én beoordelen in één volledig geautomatiseerde medisch microbiologische ent-robotstraat. Vanaf vandaag is dat met de aanschaf van de vernieuwende Copan WASPLab dagelijkse realiteit bij PAMM. De nieuwe ent-robotstraat werkt positief voor aanvrager en patiënt: kortere doorlooptijden, minder kosten, foutenreductie en goedkopere resistentiebepalingen.
Eerder dit jaar nam PAMM de Copan WASPLab straat in gebruik. De volledig geautomatiseerde medisch microbiologische ent-robotstraat ent, kweekt, fotografeert (digitaal) én beoordeelt patiëntmaterialen. De compacte opstelling combineert hoge accuratesse met een hoge verwerkingssnelheid. De Copan WASPLab voert niet alleen de handelingen automatisch uit, ook de resultaten worden digitaal vastgelegd.
Validatie
In de afgelopen maanden is op het laboratorium in Veldhoven hard gewerkt aan de validatie. De Nieuwe opstelling vervangt de klassieke, handmatige werkwijze, maar behoudt de vakkennis van analisten. Zij blijven intensief betrokken bij het beoordelen van gedigitaliseerde platen en de (eventueel) te nemen vervolgstappen. Theo Liebregts, hoofd van de afdeling Bacteriologie, is met artsen-microbioloog Arjan Jansz en Lieven van der Velden nauw betrokken geweest bij het invoeringstraject. “Op dit moment zijn we, samen met leverancier COPAN, druk bezig met de implementatie. De analisten beoordelen voortaan digitale platen. Een nieuwe rol waar ze momenteel voor in opleiding zijn. PAMM vormt met de invoering van deze ent-robotstraat het eerste complexe laboratorium met een prioriteitssetting voor IC’s en/of specifieke testen” aldus Liebregts.
Doelmatige diagnostiek
Met deze investering neemt PAMM een innovatieve stap om de doelmatigheid en kwaliteit van de gezondheidzorg te verbeteren. Wim Bruinenberg, bestuurder: “Wij werken vanuit het principe faster, cheaper en better. Allereerst zorgt de aanschaf van de WASPLab voor kortere doorlooptijden en verlagen wij de kosten door efficiëntere personeelsinzet. Daarnaast zijn bepalingen beter traceerbaar. Hierdoor wordt het aantal fouten beperkt tot een minimum.  Hoewel het een grote investering is, hopen wij een bijdrage te leveren aan het betaalbaar én toegankelijk houden van de zorg. Een uitbreiding van ons aanvraagvolume tot 150 procent is nu mogelijk zonder grote investeringen.”
WASPLab
Een soortgelijk systeem bestond al voor zeer grote laboratoria. Met de komst van de WASPLab is het toepassen van deze techniek nu ook mogelijk voor kleine en middelgrote laboratoria. De opstelling bevat de optie om direct of aansluitend het gevoeligheidspatroon van een bacterie op een getest antibioticum te bepalen. In veel gevallen betekent dit dat een uitslag binnen 24 uur gerapporteerd kan worden aan de aanvrager.
Neem via dit filmpje kennis van de werking van de Copan WASPLab: http://vimeo.com/96065464 Meer informatie over de aanschaf van de WASPLab is te verkrijgen via dhr. Theo Liebregts, afdelingshoofd Bacteriologie (t.liebregts@pamm.nl of op het telefoonnummer 040-8888115).