Skip to main content

Van afname tot uitslag

Bodedienst

Een paar keer per dag rijdt onze eigen Eurofins PAMM-bodedienst langs de ziekenhuizen en de huisartsen om het patiëntmateriaal op te halen. Uiteraard vindt dit plaats onder strenge condities zodat het materiaal goed verpakt en tijdig bij ons laboratorium binnenkomt.

Medisch secretariaat

De medewerkers van ons medisch secretariaat gaan meteen aan de slag zodra de bode binnenkomt met het patiëntmateriaal. Nadat het materiaal uitgepakt is, wordt alles ingescand. Dit zodat alle patiëntgegevens ook gekoppeld worden aan het juiste materiaal. Voor de zekerheid vindt deze check twee keer plaats. Wanneer dit proces is afgerond, gaan alle bloedkweken, urines, weefsels en andere lichaamseigen stoffen naar de eerste verdieping van ons gebouw. Daar zijn namelijk de analisten aan het werk.

Analist

Wanneer de analist de lift geopend heeft, staat daarin al het patiëntmateriaal dat in onze systemen is ingevoerd. Meteen na de ontvangst, gaat de analist aan de slag. Elk materiaal vergt een andere onderzoeksmethode. Waar sommige materialen op kweek gezet worden, is ander materiaal meer van toepassing op een techniek zoals PCR.

De lengte van het onderzoek bepaalt de snelheid van de uitslag. De uitslag van een SOA-test is bijvoorbeeld heel snel bekend terwijl het op kweek zetten van materiaal een paar dagen in beslag neemt.

Arts-microbioloog/patholoog

Wanneer de uitslagen binnen zijn, komen deze terecht op het bureau van onze artsen-microbioloog/pathologen. Zij zijn het die nog een laatste check uitvoeren en definitief de uitslag formuleren in ons systeem. Deze uitslagen gaan vervolgens door naar de specialist of huisarts. Via een digitale melding komt de uitslag daar binnen en kan de specialist/huisarts bepalen of hij contact moet opnemen met de patiënt.