Skip to main content

Zelfafname instructies

Het komt voor dat uw arts u vraagt zelf urine, faeces (poep) of ander lichaamsmateriaal aan te leveren voor onderzoek. U neemt dan dit materiaal bij uzelf af en levert dit vervolgens op de, met uw arts, afgesproken plaats in. Wilt u ook de afnamedatum op het buisje schrijven? Deze datum is namelijk van belang voor onze bepaling.

Hieronder vindt u instructies waarop u dit het beste kunt doen. U kunt op de plaatjes klikken om de instructies te lezen/bekijken.

Urine

Voor pathologie

Als u urine aan moet leveren voor pathologisch onderzoek, heeft u een geel doosje meegekregen van uw arts. Hierin zit een potje gevuld met een substantie. Het is de bedoeling dat u dit aanvult met uw urine:

  • Gebruik de urine vanaf de tweede keer dat u die ochtend moet plassen, dus niet de zogeheten ‘ochtend-urine’.
  • Plas eerst een beetje in het toilet, dan een beetje in het potje (tot aan de schroefdraad van het potje) en tenslotte plast u de rest uit in het toilet.
  • Sluit het potje goed.

Voor medische microbiologie

Als u urine aan moet leveren voor microbiologisch onderzoek, heeft u een wit doosje  / zakje meegekregen van uw arts. Bekijk hieronder de gebruiksaanwijzing voor het afnemen van urine voor het laboratorium voor medische microbiologie. Klik op de afbeelding voor de complete instructie.

Faeces (poep)

Klik op de afbeelding voor een instructievideo (Youtube).

SOA onderzoek zelfafname

Klik hier voor de afname instructie 2023.

U krijgt bij het afnamemateriaal tevens een instructie meegeleverd.