Skip to main content
03-02-22

Philips beloont Stichting PAMM met 100% Digitaal Award


Eindhoven, 24 november 2020. Philips heeft Stichting PAMM onderscheiden met de 100% Digitaal Award. Het pathologielaboratorium in Eindhoven ontvangt de onderscheiding omdat het 100% digitaal is gaan werken op de afdeling histologie. PAMM is in 2018 gestart met de digitalisering en is het vijfde laboratorium in Nederland dat de mijlpaal van 100% digitaal heeft bereikt.

“Digitaliseren van onze processen was een beetje een hobbelige weg – a bit of a bumpy road to heaven – maar voor ons gevoel zijn we nu dan wel echt in het paradijs beland. De uitdagingen zaten in het tijdpad, de technische validatie van de scanners en op het gebied van ICT. Je weet vooraf dat het niet van de ene op de andere dag is geregeld, maar het idee dat je waarschijnlijk jaren verder bent tot de 100% is bereikt, is soms moeilijk te bevatten. Maar het is gelukt! Met veel inzet en toewijding van de PAMM collega’s en de ondersteuning vanuit Philips, kunnen we zeggen dat we een stuk efficiënter en kwaliteitsverhogend kunnen werken. Een geweldig voorbeeld van innoveren binnen een lab. Omdat de beelden van de weefselonderzoeken nu digitaal beschikbaar zijn, is de patholoog niet meer afhankelijk van de fysieke weefselcoupes en de microscoop”, zegt Thomas Demeyere, Patholoog bij Stichting PAMM.Digitaal werken
Philips reikt de award uit aan elk pathologielaboratorium dat is overgestapt op een 100% digitale werkwijze. De aanpak is 100% digitaal als het laboratorium aan drie criteria voldoet: alle glazen coupes (FFPE-slides) worden digitaal gescand, digitale diagnose is de standaardwerkwijze van het lab en de meerderheid van de pathologen werkt digitaal.

 

“Voor een streeklaboratorium dat werkt voor meerdere ziekenhuizen is dat een belangrijk logistiek voordeel”, vervolgt Thomas Demeyere. “Transport van de preparaten binnen het laboratorium en daarbuiten zijn immers niet meer nodig. Ook kan de patholoog nu veel sneller overleg hebben met een (sub-) gespecialiseerde collega op afstand of eenvoudig de beelden tonen tijdens een multidisciplinair overleg. In deze bijzondere tijd is het ook van grote toegevoegde waarde dat pathologen vanuit huis kunnen werken.”

“We zijn er natuurlijk trots op dat we de award voor 100% digitale klinische diagnose aan PAMM mogen uitreiken”, zegt Daniella van den Corput, Business Marketing Manager Laboratory & Pathology Solutions bij Philips Benelux. “Ik ben blij dat we PAMM hebben kunnen ondersteunen om efficiënter en kwaliteitsverhogend te gaan werken. Digitalisering is een grote stap voor een pathologielaboratorium. Het resultaat bij PAMM mag er zijn, een succesvolle aanpassing van labprocessen en mindset, een verandering die echt tijd kost maar hen voorbereidt op de toekomst.”

 

Over PAMM
Stichting PAMM (met 245 medewerkers) is hét regionale centrum voor infectieziekten (medische microbiologie) en pathologie in Zuidoost-Brabant. Op het pathologie laboratorium in Eindhoven ontvangt PAMM jaarlijks 65.000 weefselonderzoeken (het meerendeel vanuit de ziekenhuizen) die ongeveer 200.000 weefselblokken genereren met uiteindelijk 400.000 jaarlijks  in te scannen coupes.

Over Philips
Philips is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 81.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.

Contact

PAMM: Neem voor meer informatie contact op met Lilianne van Kaauwen, communicatieadviseur, T. 088 – 444 20 36, E. l.vankaauwen@pamm.nl of  Thomas Demeyere, Patholoog, T. 088 – 444 22 54 | t.demeyere @pamm.nl

Philips: Neem voor meer informatie contact op met Pieter de Meer, T. 06 25 26 90 65, E. pieter.de.meer@philips.com