Skip to main content

PAMM zet sneltest influenza in op spoedeisende hulpen ziekenhuizen

Veldhoven, 16 januari 2019. Het Elkerliek Ziekenhuis, het MMC locatie Veldhoven en het Catharina Ziekenhuis Eindhoven zijn gestart met het snel testen van influenza op de spoedeisende hulp. Op dit momenten zijn er al meer dan 250 testen uitgevoerd.

Stichting PAMM (hét regionale centrum voor medische microbiologie en pathologie in Zuidoost-Brabant) zet hiervoor een zogenaamd POCT (point of care test) systeem in. Door het gebruik van POCT is het mogelijk om 24/7 binnen een half uur na afname vast te stellen of een patiënt influenza heeft en of het om een type A of B gaat.

Het POCT systeem is geplaatst op de SEH (spoedeisende hulp) van de ziekenhuizen, zodat alle patiënten die zich daar melden met  influenza verdenking direct getest kunnen worden en er zo min mogelijk vertraging wordt opgelopen. Doordat de test naast de patiënt op de SEH uitgevoerd wordt door de verpleegkundige, kan snel worden bepaald of een patiënt in isolatie geplaatst dient te worden of op zaal verpleegd kan worden.

Jaarlijks ziet PAMM dat tijdens het influenzaseizoen de beddendruk in de ziekenhuizen toeneemt waardoor er tijdens de piek van de epidemie patiënten verplaatst moeten worden naar andere ziekenhuizen. Opgenomen patiënten met de verdenking influenza moeten namelijk op een eenpersoonskamer in isolatie worden geplaatst in afwachting van de uitslag. 

Door deze snelle test voorzien wij in de vraag van de ziekenhuizen om sneller uitslagen te kunnen geven waardoor de patiënt bij een negatieve uitslag uit isolatie mag. De POCT testen van PAMM dragen dus direct bij aan het verlichten van de druk op de isolatiekamers en het past perfect binnen onze missie van het leveren van zinnige en zuinige zorg. 

Wilt u meer informatie
Neem dan contact op met Lilianne van Kaauwen, communicatieadviseur, T. 088 – 444 20 36, E. l.vankaauwen@pamm.nl of Dewi van der Vegt, arts-microbioloog, T. 088 – 444 21 01 | E. d.vandervegt@pamm.nl