Skip to main content

18 november Europese Antibioticadag

18 november is het Europese Antibioticadag. Op deze dag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor het verantwoord gebruik van antibiotica. Door verkeerd en teveel gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën ongevoelig voor de werking ervan. Het risico daarvan is dat ziektes, zoals longontsteking of blaasontsteking moeilijker of zelfs niet meer behandeld kunnen worden.

Ook PAMM en zijn artsen-microbioloog zijn grote voorstanders van een dergelijke dag met extra aandacht voor het verantwoord gebruik van antibiotica. Zie ook op www.ecdc.europa.eu / www.nvmm.nl

Behandeling en preventie van infectieziekten is van levensbelang. De arts-microbioloog en het medisch microbiologisch laboratorium zijn verantwoordelijk voor diagnostiek van infectieziekten, advisering over de behandeling ervan en het maken en bewaken van beleid in relatie tot infectiepreventie en antimicrobiële resistentie; het medisch microbiologisch laboratorium fungeert hierbij als uitvalsbasis. Juist de samenhang tussen deze taken leidt tot doelmatige en kosteneffectieve diagnostiek, behandeling en preventie van infecties.

Interessante documenten en links:

Flyer: Nascholing huisartsen door PAMMPresentatie: Antibiotica resistentie in relatie tot voorschrijven (Dr. M. Wegdam-Blans, arts-microbioloog PAMM)
Video:  What do we do when antibiotics don’t work any more? (Maryn McKenna)Video: The Evolution of Bacteria on a “Mega-Plate” (Petri Dish, Kishony Lab)
Video animatie: Antibiotic resistance (JPIAMR)
Video animatie: Hoe ontstaat resistentie tegen antibiotica? (RIVM)