Skip to main content

Thomas Demeyere

 • Naam:

  drs. T.B.J. (Thomas) Demeyere

 • Functie:

  Patholoog

 • Studie:

  Geneeskunde, KUL, Belgie: 1989-1996

 • Specialisatie:

  Patholoog, UZ Brussel & IGR Parijs (2000-2003)

 • Aandachtsgebieden:

  Dermatopathologie, Endocriene pathologie, Hematopathologie en Neuro-endocriene tumorpathologie

 • Publicatieoverzicht:
 • BIG nummer:

  89061146801

Menselijk lichaam

Al van kinds af aan wist ik dat zijn interesse in de wetenschappen lag: ik wilde arts of leraar worden. Het functioneren van het menselijk lichaam heeft me echter altijd aangesproken. Na mijn studie geneeskunde koos ik in eerste instantie voor de specialisatie gynaecologie-verloskunde. Mijn hart bleek echter bij de pathologie te liggen: mijn opleiding hiervoor volgde ik in Brussel en Parijs. Vanaf 2003 werk ik bij voormalig Stichting PAMM, sinds 2022 Eurofins PAMM.

Intercollegiaal consulteren

Het werken bij Eurofins PAMM bevalt mij zeer goed. Allereerst gezien het hoge niveau waarop hier het vakgebied pathologie wordt uitgevoerd. Daarnaast bevindt Eurofins PAMM zich in een ideale uitgangspositie als centraal, regionaal lab. Ook het intercollegiale karakter van het laboratorium spreekt mij aan. Vanwege de grootte van ons laboratorium is het altijd mogelijk op een collega terug te vallen voor consultatie. Ik heb hier op mijn vakgebied zo veel bijgeleerd, mede door de interactie met collega’s.    

Ontwikkelingen vakgebied

De ontwikkelingen in het vakgebied gaan snel en ik zie de rol van de patholoog daarin ook veranderen. Vroeger had je als patholoog weinig contact met collega’s. Nu is dat wel anders. Je hebt te maken met alle specialisten uit het ziekenhuis. Ik denk dat wel 30 tot 40 procent van mijn tijd gaat zitten in multidisciplinair overleg. Er is geen enkel specialisme dat zich zo breed geconfronteerd ziet met diverse ziektebeelden als de pathologie.

Inzicht

Van 2008 tot juli 2017 was ik tevens medisch manager van het pathologisch laboratorium. Dat heeft mij een bredere blik op de praktijk gegeven. Als arts handel je vaak toch meer vanuit het individu, denk je niet vanuit grotere kaders. Nu beschouw ik mijn vak en het vakgebied waarin ik opereer veel meer als onderdeel van een complexe organisatie waarbij ook operationele, logistieke en bestuurlijke vraagstukken om de hoek komen kijken. Het is heel boeiend om je plaats in de keten van de gezondheidszorg op die manier te beschouwen. Het heeft me ook een andere kijk op mijn medisch handelen gegeven.