04-02-22

Veelgestelde vragen corona diagnostiek


Is de testcapaciteit beperkt?

PAMM beschikt over een grote testcapaciteit en is in de mogelijkheid om nog verder op te schalen. Dagelijks wordt er geschakeld met onze leveranciers en verschillende afdelingen binnen ons laboratorium om ervoor te zorgen dat we een snelle dienst kunnen blijven leveren. Zo beschikken wij over 3 verschillende platforms waardoor we flexibel zijn in het wisselen tussen verschillende reagentia. Ook kunnen we ons eigen afnamemateriaal maken waardoor we altijd voldoende op voorraad hebben.

Wat voor test wordt er gebruikt?

De test die bij PAMM wordt uitgevoerd is gericht op de aanwezigheid van het virus. Hier wordt een techniek voor gebruikt die zich richt op het erfelijk materiaal (RNA) van het virus. Deze techniek wordt PCR genoemd. Daarnaast bieden wij tevens een antistof-test, deze is gericht op de vraag of het virus is doorgemaakt.

Wordt er ook getest op antistoffen?

Het is mogelijk om te laten testen op antistoffen. Deze antistoffen zijn aantoonbaar vanaf 10 dagen na de eerste ziektedag. Hoe langer de duur van de klachten, hoe minder betrouwbaar de PCR, serologie is dan een goede aanvulling. Het is op dit moment onbekend wat de relatie is tussen gedetecteerde antistoffen en bescherming en hoe lang een eventuele bescherming aanhoudt. Afgaand op algemene kennis over respiratoire virussen is een (partiële) bescherming de eerste maanden nadien zeer waarschijnlijk.

Welk afnamemateriaal dien ik te gebruiken voor coronavirus?

Gebruik voor PCR set 17 met de dunne, flexibele wattenstok voor afname van een keel-/nasofarynx uitstrijk. Zie tevens ons vademecum voor de eerste of tweede lijn voor de gebruikte afnametechniek. Voor bepaling op antistoffen kunt u stolbloed inzenden.

Waar kan ik afnamemateriaal bestellen?

Huisartsen en zorginstellingen kunnen het afnamemateriaal bestellen via ons online-bestelformulier. Materialen worden over het algemeen binnen 24 uur uitgeleverd via de post of, indien u gebruik maakt van onze logistieke dienst, wij leveren het persoonlijk uiterlijk de volgende dag bij u af. Huisartsen en zorginstellingen in regio Weert, én afdelingen binnen de ziekenhuizen kunnen het afnamemateriaal bestellen via de reguliere weg; via inkoop of het eigen klinisch laboratorium.

Waar kan ik het materiaal inleveren?

Materiaal kunt u inleveren bij de balie van de PAMM in Veldhoven of bij het klinisch laboratorium van één van de volgende ziekenhuizen:

·         Klinisch laboratorium Sint Anna ziekenhuis

·         Klinisch laboratorium Catharina ziekenhuis

·         Klinisch laboratorium Elkerliek ziekenhuis, Helmond

·         Receptie Elkerliek ziekenhuis, Deurne

·         Klinisch laboratorium Sint Jans Gasthuis, Weert

Hoe lang duurt het voordat de uitslag bekend is? (geupdated op 30 juni 2020)

PCR: Wij streven ernaar om u zo snel mogelijk een uitslag te leveren. De uitslagen worden zo snel mogelijk gerapporteerd en zijn de hele dag door tussen circa 12:00 uur en 21:00 bekend. Onderzoeken van ziekenhuizen en zorghuizen worden dagelijks voor en na de middag ingezet, de uitslagen zijn dus dagelijks bekend. Onderzoeken van overige instellingen die voor 12:30 uur worden aangeleverd, zijn ook dezelfde dag bekend Onderzoeken die na 12:30 uur worden aangeleverd, zijn de volgende dag voor 13:00 uur bekend.

Er worden meerdere testen tegelijk ingezet, op verschillende momenten op de dag. Op deze pagina geven wij aan hoe laat de eerstvolgende resultaten verwacht worden. Positieve uitslagen worden doorgebeld aan het bij ons doorgegeven telefoonnummer. Daarnaast ontvangt u de uitslagen binnen 10 minuten digitaal in uw systeem of, indien u geen gebruik maakt van een digitale rapportage, bij de volgende postlevering op papier. Serologie: Deze test wordt momenteel zo’n 1 á 2 keer per week ingezet, afhankelijk van het aanbod. De doorlooptijd is maximaal 7 dagen.

Worden uitslagen ook doorgebeld?

Onze arts-microbioloog belt alle positieve uitslagen door bij het bij ons bekende telefoonnummer. Daarnaast ontvangt u de uitslagen binnen 10 minuten digitaal in uw systeem of, indien u geen gebruik maakt van een digitale rapportage, bij de volgende postlevering op papier.

Wanneer ontvang ik de resultaten?

Onze arts-microbioloog belt alle positieve uitslagen door bij het bij ons bekende telefoonnummer. Daarnaast ontvangt u de uitslagen binnen 10 minuten digitaal in uw systeem of, indien u geen gebruik maakt van een digitale rapportage, bij de volgende postlevering op papier.

Ontvangt u onze uitslagen nog op papier maar beschikt u wel over een zorgmail EDI-fact nummer? Maak dit dan bij ons kenbaar via info@pamm.nl, onder vermelding van “digitale uitslag”. Wij zorgen dan dat u de uitslagen voortaan digitaal ontvangt.