Ilse Overdevest

‘Door de toename van resistentie is diagnostiek erg belangrijk’

 • Naam:

  dr. I.T.M.A. (Ilse) Overdevest

 • Studie:

  Geneeskunde, Universiteit Maastricht (2000-2006)
  ANIOS Interne geneeskunde, Máxima Medisch Centrum (2006-2008)

 • Specialisatie:

  Medische microbiologie: St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg en Amphia Ziekenhuis Breda (2008-2014)

 • Aandachtsgebied:

  Bacteriologie, moleculaire diagnostiek, antibiotic stewardship, kwaliteitssysteem

 • Publicatieoverzicht:

Interessant vak

Tijdens haar werk als ANIOS Interne geneeskunde in het Máxima Medisch Centrum wist Ilse Overdevest (1981) nog niet welke specialisatie ze zou kiezen. “Mijn pad daar kruiste vaak het pad van de arts-microbioloog. Zo kwam ik erachter dat medische microbiologie een heel interessant, afwisselend vak is, met veel contact met de kliniek.” Dus begon Overdevest in 2008 aan de opleiding Medische Microbiologie.

Preventie en bestrijding

Overdevest studeerde Geneeskunde aan de Universiteit in Maastricht. In het derde jaar van haar opleiding is ze in India geweest waar ze in een primary health care project heeft geparticipeerd. Haar afrondende co-schap liep ze in Tanzania bij de dermatologie. Een plek waar veel infectieziekten en soa-problematiek voorkomen en worden behandeld. “In ontwikkelingslanden zie je dat infectieziekten de basis vormen van de gezondheidszorg. De preventie en bestrijding van infectieziekten kan de gezondheidsstatus van een populatie een enorme boost geven”, vertelt Overdevest.

Afwisseling en mogelijkheden

Na afronding van haar opleiding in november 2014 is Overdevest gaan werken als arts-microbioloog bij stichting PAMM in Veldhoven. Zij is vanuit haar functie verbonden aan het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. “Mijn werk als arts-microbioloog is heel afwisselend, van infectiepreventie tot kennis van de verschillende laboratoriumtechnieken. Ik heb veel contact met specialisten (i.o.), huisartsen en de GGD over verschillende patiëntgroepen. En PAMM is een groot laboratorium wat de mogelijkheid biedt om je op verschillende vlakken verder te verdiepen.”

Resistentie

“De medische microbiologie is een vakgebied dat continu in ontwikkeling is, denk hierbij aan resistentie en epidemieën. In deze tijd van resistentieproblematiek is diagnostiek erg belangrijk. De juiste diagnostiek kan bijdragen aan het verbeteren van de patiëntenzorg. Het is een uitdaging om hieraan bij te dragen aangezien de druk op de kosten steeds verder toeneemt.”

Ook in haar proefschrift staat de resistentie van bacteriën centraal. Overdevest startte haar promotieonderzoek onder leiding van Prof. dr. J.A.J.W. Kuytmans tijdens haar studie. In april 2015 promoveerde zij op het proefschrift ‘Extended-spectrum β-lactamase producing Enterobacteriaceae’.