Jeroen van de Bovenkamp

‘Het ‘waarom’ willen weten’

  • Naam:

    dr. J. (Jeroen) van de Bovenkamp

  • Studie:

    Biologie, Radboud Universiteit (1992-1995) – MSc

  • Specialisatie:

    Moleculaire biologie, AMC & Erasmus Universiteit (1995-2003) – PhD

  • Aandachtsgebied:

    Moleculaire biologie

  • Publicatieoverzicht:

    Jeroen van de Bovenkamp (peer-reviewed papers)

DNA is basis

Al tijdens de lessen biologie en scheikunde op de middelbare school raakte Van de Bovenkamp (1968) gefascineerd door ‘het waarom’ van zaken. ‘Mijn scheikunde leraar goot twee verschillende stofjes bij elkaar en dan ontstond er iets nieuws. Mateloos fascinerend vond ik dat. Ik wilde zelf ook zaken uitzoeken en ontdekken. Dan kom je al snel bij de moleculen uit, bij het DNA van de mens. Daar ligt immers de basis.’

Maagzweer

Na zijn opleiding biologie besloot Van de Bovenkamp te solliciteren naar een AIO-plek. Begin jaren ’80 ontdekten een Australische onderzoeker en patholoog, bij toeval, dat een maagzweer niet ontstaat door stress (zoals lange tijd gedacht) maar door een bacterie. De moleculair bioloog deed onderzoek naar de bacterie die de veroorzaker is van maagzweren. ‘Vijftig procent van de mensheid draagt deze bacterie bij zich. Hij komt echter niet bij iedereen tot uiting. Ik heb onderzocht waar deze bacterie zich vasthecht in de maag. Dit aan de hand van een zoektocht naar één van zijn eiwitten, mucine genaamd, die verantwoordelijk bleek voor een deel van het ziekteproces.’ Daarnaast wordt in zijn proefschrift getiteld ‘Expression of Secretory mucins in the human upper gastrointestinal tract; The role of MUC5AC in the adhesion of Helicobacter pylori’ beschreven welke mucine genen betrokken zijn bij een gastointestinale metaplasie.  

Multidisciplinair

Na zijn onderzoeksperiode ging Van de Bovenkamp aan de slag bij Wageningen Universiteit en Research Centrum, waar hij gedetacheerd was bij het prestigeuze topinstituut Food & Nutrition. Een publiek-privaat instituut van de wetenschap, industrie en overheid dat strategisch onderzoek uitvoert naar voedsel en voeding. De moleculair bioloog gaf leiding aan een onderzoeksgroep die (onder andere) onderzoek deed naar de vraag ‘wat is smaak?’. Dit zowel op het gebied van smaakbeleving als de interactie van micro-organismen met oro-gastrointestinale mucines en voeding. Na enkele jaren in Wageningen werkzaam te zijn geweest, mistte hij toch iets. ‘Het onderzoek stond voor mij te ver af van patiënten.’ Toevallig kende Van de Bovenkamp al iemand die bij PAMM werkzaam was. In 2009 trad hij in dienst in Veldhoven. 

Meegaan met ontwikkelingen

Zijn huidige werkzaamheden bestaan uit drie aandachtsgebieden. Allereerst het onderzoeken en aantonen van micro-organismen in patiëntmateriaal. Daarnaast het aanscherpen van het kwaliteitssysteem. ‘Het is en blijft van groot belang dat uitslagen kloppend zijn’. Derde aandachtsgebied vormt het bijhouden van de nieuwste technologie op het terrein van moleculaire biologie. ‘Je wilt als laboratorium vooroplopen als het gaat om recente ontwikkelingen op DNA-gebied.’ 

Patiënt

In zijn huidige functie kan Van de Bovenkamp helemaal zijn ei kwijt. ‘Het werk is inhoudelijk zo interessant en veelzijdig. Ik ben toch echt een onderzoeker, in hart en nieren.’ Daarnaast spreekt de diagnostiek hem aan. ‘Het toegepast onderzoek doen bevalt me goed: bij PAMM staat de patiënt centraal. Zo staat het hele team hier erin.’