18-02-22

Expert PAMM Veldhoven: Coronavirus ‘olievlek die steeds groter wordt’


Op dinsdag 28-1-2020 stond er een interview in het Eindhovens Dagblad met PAMM arts-microbioloog Jeroen Tjhie.
VELDHOVEN – Het coronavirus dat in de Chinese miljoenenstad Wuhan al drieduizend mensen heeft besmet gaat zeker ook naar Nederland komen. Dat zegt arts-microbioloog Jeroen Tjhie van stichting PAMM in Veldhoven (laboratoria voor Pathologie en Medische Microbiologie). ,,Het is een olievlek die steeds groter wordt. Reizigers uit die regio komen ook hier.”
Arnold Mandemaker 28-01-20, 06:01 Bron: ED
Alle ziekenhuizen in Nederland krijgen nog deze week van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) instructies over de omgang met mensen die mogelijk zijn besmet. Deze patiënten moeten in quarantaine worden gehouden, artsen moeten goed doorvragen naar onder meer reisgedrag.

Het Catharina Ziekenhuis Eindhoven verwacht dit protocol ‘vandaag of morgen’ te ontvangen, zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis zal alle richtlijnen volgen. Dat bevestigt ook een woordvoerster van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.
Test
PAMM, dat werkt voor de vier ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant, krijgt waarschijnlijk nog deze week de beschikking over een test waarmee kan worden vastgesteld of iemand het Chinese coronavirus onder de leden heeft. Nu beschikken alleen het Rivm en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar het nationaal influenza-centrum is ondergebracht, over deze test.

De ziekte is behalve in China ook opgedoken in Thailand, Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten. Het ging in alle gevallen om mensen die in Wuhan zijn geweest.
Een geneesmiddel is er nog niet. Daar wordt wel naar gezocht, maar dat zal volgens Tjhie niet snel iets opleveren. ,,Het testen van een middel vergt maanden tijd.” Wat artsen wél kunnen doen is patiënten ondersteunen en hun bloeddruk en ademhaling in stand proberen te houden. De overdracht van het virus loopt via de luchtwegen.

Verkoudheid
Het coronavirus veroorzaakt geen griep, maar een kortdurende verkoudheid, zegt Tjhie. Mensen die dit jaar een griepprik hebben gekregen zijn dan ook niet beschermd tegen dit virus. Het gaat volgens de arts-microbioloog ook niet om een heel gevaarlijke ziekte: ,,Het aantal doden is nu tachtig op drieduizend zieken. Dat is nog geen drie procent. De doden waren ook allemaal oudere mensen met onderliggende aandoeningen.” Corona valt dus niet te vergelijken met extreem gevaarlijke virusziekten zoals Ebola of Marburg, waar het sterftecijfer zeventig tot tachtig procent is.
SARS
Het coronavirus kent varianten die alleen bij mensen toeslaan en varianten die alleen dieren ziek maken. Maar soms springt een dierlijke variant over naar de mens. De bekendste geval is SARS, dat in 2002 en 2003 wereldwijd miljoenen mensen ziek maakte. Dat virus bleek afkomstig van meerkatten uit de Chinese provincie Guangdong. In 2012 dook MERS op, waarvan de bron kon worden herleid naar dromedarissen in het Midden-Oosten.

Vismarkt
Bron van de huidige uitbraak is volgens Chinese autoriteiten een vismarkt in Wuhan. Daar zouden ook illegaal exotische dieren als slangen en krokodillen zijn verkocht voor menselijke consumptie. Of de bron bij deze dieren ligt kan Tjhie niet zeggen. Maar het is volgens hem nog nooit voorgekomen dat een virus van een koudbloedig dier, zoals een slang of krokodil, de overstap kon maken naar een warmbloedige, waar ook de mens onder valt.