Website
 

Maart 2014

Jaargang 2, nummer 2

Dit is de digitale nieuwsbrief van stichting PAMM voor aanvragers uit de eerstelijn.

 

Start geaccrediteerde nascholing darminfecties voor doktersassistentes

'De wereld van de infectieuze diarree'

Altijd al meer willen weten over darminfecties? Want wat staat daarover ook alweer in de NHG-standaard? En welke ziekteverwekkers veroorzaken deze vorm van infectie? Hoe vindt de bepaling daarvan op een microbiologisch laboratorium plaats? Stap in de wereld van de infectieuze diarree.

Tijdens deze geaccrediteerde nascholing, die georganiseerd wordt in samenwerking met stichting KOH, worden bovenstaande vragen behandeld en beantwoord. Een analist van PAMM zal aan de hand van een presentatie de stof verduidelijken. Daarnaast nemen we een kijkje op het laboratorium om te zien wat er allemaal nodig is om tot een juiste analyse te komen.

Het programma gaat er als volgt uit zien:

18.00 – 18.15u  Ontvangst met broodjes
18.15 – 18.30u  Algemene presentatie
18.30 – 19.30u  Presentatie over darminfecties
19.30 – 19.45u  Korte pauze
19.45 – 20.45u  Practicum op het laboratorium
20.45 – 21.00u  Nabespreking en evaluatie

De eerstvolgende nascholingsavond vindt plaats op maandag 7 april.  Inschrijven kan via stichting KOH, klik daarvoor op de volgende link. De volgende scholingsavonden, die in mei en juni plaatsvinden, worden bekend gemaakt na 7 april. Dus houd de KOH-agenda in de gaten.

Omnummering Pathologie inzendmateriaal

De nummering van onze Pathologie inzendmaterialen is gewijzigd. Voortaan hebben de afnamematerialen voor Pathologie (gele doosjes) een 1 voor het vertrouwde PAMM-nummer.

                                                            

Was                                         

Wordt                                               

                      

PAMM-nummer 13

PAMM-nummer 113

               

PAMM-nummer 20

PAMM-nummer 120

SOA-onderzoek bij mannen: insturen urine volstaat

Een SOA-onderzoek laten uitvoeren is niet altijd prettig. Bij vrouwen vindt dit meestal plaats via een (zelf) afgenomen uitstrijk (PAMM-nummer 15 of 16). Voor mannen behoort een urethra-uitstrijk tot de mogelijkheden. Echter: het insturen van urine via de UriSwab (PAMM-nummer 5) is ook afdoende om een betrouwbare uitslag te genereren.

Voor alle andere uitstrijken van (lichaamseigen) materialen (bv. keel-, rectum of anusuitstrijk) kunt u altijd PAMM-nummer 16 insturen.

Voor meer informatie, verwijzen we u graag door naar ons diagnostisch vademecum. Dat is een praktisch hulpmiddel waarin alle verrichtingen, die nodig zijn om microbiologisch onderzoek in te sturen, beschreven staan. Voor de zoekterm ‘SOA urine’ in en u komt bij de juiste inzendinstructies, patiëntmateriaal, bewaarcondities en overige informatie uit.

Tarieflijst eerstelijnsdiagnostiek nu online

PAMM publiceert de tarieven voor eerstelijnsdiagnostiek op haar website. Om u en de patiënten een duidelijk en reëel inzicht te geven, hebben wij  gekozen voor een probleemgeoriënteerd overzicht van de meest gangbare onderzoeken.

Door een verlaging van ons ordertarief zijn alle onderzoekskosten gedaald. Van enkele veelvoorkomende onderzoeken zijn de prijzen fors omlaag gegaan, o.a. van de SOA-diagnostiek:

• Het tarief voor het totale SOA-pakket daalt naar € 41,68
• Het tarief voor losse aanvragen betreft € 31,13 per test
• Indien 2 of meer testen los worden aangevraagd, zal automatisch het pakket worden uitgevoerd en verrekend à € 41,68

Dit alles is mogelijk dankzij de door ons in 2013 gerealiseerde volumevoordelen, automatiseringstoepassingen en efficiëntie maatregelen. De hiermee gemoeide kostenbesparing berekenen we graag door aan de patiënten.

Website
De tarieven zijn op twee gedeeltes van onze website in te zien:
Patiënt - Tarieven: http://www.pamm.nl/patient/tarieven.html
Huisarts - Tarieven: http://www.pamm.nl/huisarts/tarieven.html

Bodedienst PAMM: nu ook langs huisartspraktijken Eindhoven

Al jarenlang rijden de PAMM-busjes door Zuidoost-Brabant om patiëntmaterialen op te halen bij de ziekenhuizen. Vanaf begin 2014 zijn we ook gestart om met een route (bodedienst 3) langs huisartsen in Eindhoven te rijden. Zo komen de materialen nog sneller en onder de juiste bewaarcondities bij ons binnen.

Voor de kwaliteit van het onderzoeksmateriaal is het van belang dat het snel, goed en onder de juiste (bewaar)condities ons laboratorium bereikt. Met het in handen nemen van deze logistieke dienst kunnen we dit borgen volgens onze eigen, hoogstaande normen. Huisarts en patiënt hebben er geen omkijken meer naar en er zijn voor hen ook geen kosten aan verbonden: een win-win situatie dus voor alle partijen.

KOH-congres doktersassistentes: 20 maart & 15 april

Op donderdag 20 maart en dinsdag 15 april is PAMM weer present bij het KOH-congres voor doktersassistentes. Het thema is Grensverleggend. Dit maal vindt het plaats in Seats2Meet op Strijp-S Eindhoven. Bezoekers zijn van harte welkom een kijkje te komen nemen op onze stand. Voor meer informatie, neem een kijkje op de site van Stichting KOH.

 


PAMM is hét regionale centrum voor infectieziekten en pathologie in Zuidoost-Brabant. PAMM werkt hiertoe intensief en structureel samen met de verschillende ziekenhuizen in de regio, 450 huisartsen, de GGD, zorginstellingen en verloskundigenpraktijken. Als vooraanstaand kennisinstituut houden wij ons naast diagnostiek, consultatie en preventie bezig met innovatie van het werkveld door toegepast onderzoek en nascholing. PAMM telt ruim 200 medewerkers, werkzaam op 2 locaties. Beide laboratoria zijn CCKL-geaccrediteerd.

Laboratorium voor Pathologie, 040-2396100, info@pamm.nl
Laboratorium voor Medische Microbiologie, 040-8888100, info@pamm.nl

 

Mocht u deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, klik dan hier.