Website
 

Juli 2014

Jaargang 2, nummer 3

Dit is de digitale nieuwsbrief van stichting PAMM voor aanvragers uit de eerste lijn.

 

Nieuwe relatiebeheerder: Marjan Brandhorst

Graag stel ik me aan u voor. Mijn naam is Marjan Brandhorst en sinds 1 juni ben ik de nieuwe relatiebeheerder van PAMM.

Sommigen van u kennen mij misschien uit mijn vorige functie waarbij ik als sectiehoofd werkzaam was op de afdeling cytologie (Pathologie). In die rol hield ik me onder andere ook bezig met de nascholing voor doktersassistentes om hun kennis en vaardigheden op het gebied van het maken van uitstrijkjes te vergroten.

 

De kennis en ervaring die ik heb opgedaan in mijn vorige functie komt goed van pas in mijn nieuwe baan. Daarbij staat het opbouwen van een goede relatie met u, de huisarts/doktersassistent of praktijkondersteuner, bij mij voorop.


Kennismaking?!
Ik kijk uit naar een prettige, constructieve samenwerking waarbij ik graag fungeer als de verbindende schakel tussen PAMM en de huisartsenpraktijk. Een nieuwe uitdaging waar ik veel zin in heb. Ik hoop persoonlijk kennis met u te kunnen maken. Een afspraak maken of een telefonisch contact is altijd mogelijk. U kunt mij bereiken op 040-8888129 of 06-12134123 of via het e-mailadres: m.brandhorst@pamm.nl

Bodedienst: ook langs huisartsen Veldhoven en de Kempen

Al jarenlang rijden onze PAMM-bodebusjes langs de vier ziekenhuizen en huisartsenposten. In januari 2014 hebben we onze service uitgebreid met een bodedienst langs huisartsen in Eindhoven. Wegens groot succes zijn we in juni 2014 ook gestart met een bodedienst langs huisartsen in Veldhoven en de Kempen.

Onze redenen waarom we tot deze nieuwe service over zijn gegaan:

• De kwaliteit van de inzendingen is mede bepalend voor de betrouwbaarheid en snelheid van de uitslag. Door het transport zelf te verzorgen, kunnen we beter borgen dat het onderzoeksmateriaal snel én onder de juiste (bewaar)condities ons laboratorium bereikt.
• Huisartsen en patiënten hoeven –door de ophaaldienst- niet langer het onderzoeksmateriaal naar de prikpost of het ziekenhuis te brengen. We bieden hierdoor een betere service aan u en uw patiënten. 
• Indien u gebruik maakt van onze bodedienst, leveren onze bodes meteen de door uw bestelde materialen bij uw praktijk af.

Bent u geïnteresseerd in onze bodedienst of heeft u vragen/opmerkingen, dan kunt u altijd contact opnemen met Marjan Brandhorst, relatiebeheerder PAMM.
T: 040-8888129 ; M: 06-12134123 of via m.brandhorst@pamm.nl

Hoge opkomst bevolkingsonderzoek darmkanker Brabant

Omroep Brabant besteedt aandacht aan BVO darmkanker

De eerste opkomstcijfers voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker lijken hoger dan verwacht. Dat maakte Omroep Brabant onlangs bekend. Tussen de 60 en 70 procent van de Brabanders geeft gehoor aan de oproep. PAMM is betrokken bij de vervolgonderzoeken voor de drie ziekenhuizen in de regio Zuidoost-Brabant. Darmtumoren worden hiermee in een vroegtijdig stadium ontdekt. Patholoog Clément Huysentruyt: “Niet elke poliep ontwikkelt zich tot kanker.”

Omroep Brabant deed navraag bij de verschillende ziekenhuizen in de regio. Daaruit bleek dat inmiddels meer dan 30.000 Brabanders een oproep binnen kregen voor afname van een stoelgangstaal. En aan die oproep wordt massaal gehoor gegeven. Wanneer het staal daar aanleiding toe geeft, vindt een doorverwijzing naar het ziekenhuis plaats voor een vervolgonderzoek (coloscopie).

Daar komt PAMM dan in beeld. De verkregen poliepen bij coloscopie worden opgestuurd naar het pathologisch laboratorium.


Onder de microscoop zijn eventueel afwijkende cellen namelijk goed te zien. Huysentruyt: "Celkernen van aangetast weefsel zijn groter. En de vorm van de cel is grilliger dan gezonde cellen. Het proces tot het vormen van darmkanker duurt erg lang. Vroeg erbij zijn, is daarom alleen maar een voordeel."

• Het volledige artikel, zoals dat verscheen op de Omroep Brabant site, is hier terug te lezen.
• Daarnaast is een interview met een arts, patiënt en onze patholoog terug te kijken via deze link.
• Over het vervolgonderzoek darmkanker, zoals dat bij PAMM wordt uitgevoerd, verscheen al eerder een artikel. Dat is hier terug te lezen.

Geaccrediteerde nascholingen i.s.m. stichting KOH

PAMM organiseert in samenwerking met stichting KOH in september weer 2 geaccrediteerde nascholingen voor doktersassistentes op haar laboratorium.

De wereld van de infectieuze diarree
Altijd al meer willen weten over darminfecties? Want wat staat daarover ook alweer in de NHG standaard? En welke ziekteverwekkers zijn het meest voorkomend en hoe maakt een microbiologisch laboratorium die bepaling? Stap in de wereld van de infectieuze diarree! Een analist van PAMM beantwoordt tijdens deze nascholing alle vragen. Daarnaast ontbreekt een bezoek aan het laboratorium niet. 

Maandag, 8 september 2014, 18.15-21.00u
Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Urineweginfecties
Naast een inhoudelijke presentatie door een analist en een arts-microbioloog, kent deze middag ook een praktische kant. Zo neem je een kijkje op het laboratorium en lees je zelf platen af. Want ken jij bijvoorbeeld de triagecriteria, alarmsignalen en risicogroepen bij een urineweginfectie? En weet jij welke onderzoeken er in een laboratorium plaatsvinden met betrekking tot een urineweginfectie? En hoe kunnen de diagnostische mogelijkheden in de huisartspraktijk adequaat benut worden? Na deze scholing ben je (weer) helemaal op de hoogte!

Donderdag, 25 september 2014, 15.30-18.15u
Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Infectienieuws juni 2014

De nieuwste Infectienieuws, een gezamenlijke uitgave van het microbiologisch laboratorium van PAMM en de GGD BZO, is verschenen.

De publicatie bevat informatie over regionale infectieziekten en diagnostische ontwikkelingen. Met in deze editie de volgende onderwerpen:

  • VRE-infecties 
  • Tulamerie infectie vastgesteld
  • Diagnostiek op Lyme
  • Eindstand campagne 'China aan de Dommel'
  • Jaarcijfers meldingsplichtige infectieziekten

Kijk hier voor het exemplaar in pdf.

 


PAMM is hét regionale centrum voor infectieziekten en pathologie in Zuidoost-Brabant. PAMM werkt hiertoe intensief en structureel samen met de verschillende ziekenhuizen in de regio, 450 huisartsen, de GGD, zorginstellingen en verloskundigenpraktijken. Als vooraanstaand kennisinstituut houden wij ons naast diagnostiek, consultatie en preventie bezig met innovatie van het werkveld door toegepast onderzoek en nascholing. PAMM telt ruim 200 medewerkers, werkzaam op 2 locaties. Beide laboratoria zijn CCKL-geaccrediteerd.

Laboratorium voor Pathologie, 040-2396100, info@pamm.nl
Laboratorium voor Medische Microbiologie, 040-8888100, info@pamm.nl

 

Mocht u deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, klik dan hier.