Website
 

Januari 2013

  Jaargang 1, nummer 1

Dit is de digitale nieuwsbrief van stichting PAMM voor aanvragers uit de eerstelijn.   

 

 

Beste wensen voor het nieuwe jaar!

Stichting PAMM wenst u, en al uw naasten, de beste wensen voor het nieuwe jaar toe. Langs deze weg ontvangt u onze (eerste) digitale nieuwsbrief, waarin we u informeren over actuele ontwikkelingen binnen onze laboratoria. 

Voorstelronde: Sandra Erkens-Hulshof en Peter van Zwam

In de afgelopen maanden zijn twee nieuwe artsen bij PAMM aan de slag gegaan. Graag stellen we ze aan u voor. U vindt ze ook terug op onze vernieuwde website onder ‘Wie is wie’.

               

Sandra Erkens is onze nieuwe arts-microbioloog.


Peter van Zwam is als patholoog gestart.

 

                  

Inzenden urine: onderscheid midstream - en first void urine valt weg

Onlangs is onze relatiebeheerder Jos Mewe bij u langs geweest. Dit om de UriSwab (PAMM-nummer 5) om te wisselen voor een grotere variant. In de bijbehorende Nieuwsflits melden wij u toen nog dat u, in het geval van een SOA-test en UWI-test, 2 verschillende UriSwabs zou moeten inleveren.  

Dat verschil is onlangs weggevallen. Uit literatuur gegevens blijkt dat het verschil tussen first void urine (voor SOA's) en midstream urines (voor UWI's) niet relevant is. De NHG-standaard UWI uit 2005 heeft het "mid-stream" principe ook verlaten aangezien zij hiervoor ook geen evidence hebben kunnen vinden in de literatuur. Dit onderscheid zal dan ook niet langer gepropageerd worden binnen PAMM en naar onze aanvragers toe. 

HPV-bepaling triage

Aangezien we veel vragen binnenkrijgen over de HPV-bepaling triage, hierbij een extra uitleg. Een HPV-bepaling triage is geen verplichting. Echter: alle laboratoria in Nederland doen dit ongevraagd volgens de praktijkrichtlijnen Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Bij alle herhalingsuitstrijken van een Pap II en IIIa gering wordt een HPV triage (HR) gedaan. Het is de taak van de huisarts om uit te leggen dat dit uiteindelijk geld bespaart. Zonder HPV triage waren 2 herhalingsuitstrijken (indicatieve uitstrijken) of eerdere verwijzing naar de gynaecoloog noodzakelijk. 

U ziet dit ook terug in de uitslag. Bij de uitslag van de eerste uitstrijk met een Pap II of IIIa gering hebben wij een standaardzin toegevoegd: ‘Bij het herhalingsonderzoek zal een HPV-bepaling worden uitgevoerd. Dit valt niet onder het bevolkingsonderzoek en zal kosten met zich meebrengen die ten laste kunnen komen van het eigen verzekeringsrisico. N.B.: indien op verzoek van de huisarts een HPV-bepaling wordt aangevraagd, en deze niet valt onder de richtlijnen, zullen wij altijd contact opnemen met de huisarts om de kosten (ongeveer 100 euro) te overleggen.’

U vindt deze informatie ook terug op de website.

Betrouwbare zelftest voor SOA-diagnostiek

SOA-zelftesten zijn de afgelopen tijd steeds meer in het nieuws. Enerzijds zijn er de testen die patiënten via internet kunnen bestellen en thuis zelf kunnen uitvoeren en interpreteren (sneltest of point-of-care test). Anderszijds is er de mogelijkheid om de patiënt zelf materiaal af te laten nemen, wat vervolgens naar een erkend laboratorium wordt gestuurd. Uit onderzoek is gebleken dat de ‘point-of-care testen’ zeer slecht presteren: de gevoeligheid is vaak minder dan 20%! De moleculaire test die wordt uitgevoerd bij het PAMM is echter zeer betrouwbaar en geeft eveneens snel een uitslag:

  • Een negatieve uitslag is binnen 2 werkdagen bekend
  • Een positieve uitslag binnen 2 tot 6 werkdagen

Het uitvoeren van een SOA-zelftest is door uw patiënt uit te voeren via afnamemateriaal PAMM-nummer 16. 

   

Vrouwelijke patiënten kunnen met behulp van het kweekstokje een vagina uitstrijk maken, mannelijke patiënten kunnen met het afnamemateriaal een urethra uitstrijk uitvoeren. U kunt voortaan uw patiënten dus wijzen op dit betrouwbaar alternatief. 

Ons diagnostisch vademecum biedt u een wegwijzer in de verrichtingen die nodig zijn om microbiologisch onderzoek aan te vragen. Door 'SOA vagina uitstrijk' en/of 'SOA urethra uitstrijk' als zoekterm in te voeren, komt u bij de juiste afname- en inzendinstructies uit.

 


PAMM is hét regionale centrum voor infectieziekten en pathologie in Zuidoost-Brabant. PAMM werkt hiertoe intensief en structureel samen met de verschillende ziekenhuizen in de regio, 450 huisartsen, de GGD, zorginstellingen en verloskundigenpraktijken. Als vooraanstaand kennisinstituut houden wij ons naast diagnostiek, consultatie en preventie bezig met innovatie van het werkveld door toegepast onderzoek en nascholing. PAMM telt ruim 200 medewerkers, werkzaam op 2 locaties. Beide laboratoria zijn CCKL-geaccrediteerd.

Laboratorium voor Pathologie, 040-2396100, info@pamm.nl
Laboratorium voor Medische Microbiologie, 040-8888100, info@pamm.nl

 

Mocht u deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, klik dan hier.