Website
 

April 2013

 Jaargang 1, nummer 2

Dit is de digitale nieuwsbrief van stichting PAMM voor aanvragers uit de eerstelijn.  

 

Voorstelronde: Patrick Sturm en Wim Verweij

In de afgelopen maanden heeft PAMM er weer nieuwe gezichten bij gekregen. Patrick Sturm is in februari als arts-microbioloog gestart, Wim Verweij is begin 2013 als bestuurder ad interim aan de slag gegaan. U vindt ze ook terug op onze website onder ‘Wie is wie’.

Patrick Sturm (links) is onze nieuwe arts-microbioloog.

 

Wim Verweij (rechts) is als bestuurder ad interim aangesteld.

Spiegelinformatie cervixcytologie nu ook voor doktersassistentes beschikbaar

Al sinds jaren ontvangt u van ons in het eerste kwartaal van het jaar spiegelinformatie op het gebied van cervixcytologie (uitstrijkjes bevolkingsonderzoek en indicatie). Onze afdeling data-informatiemanagement stelt deze informatie beschikbaar in samenwerking met de afdeling cytologie.

Tot op heden waren deze data alleen ingericht op het niveau van de huisartspraktijk. Tijdens de nascholing doktersassistentes cervixcytologie, die in het voorjaar van vorig jaar plaatsvonden, kwam ter sprake dat ook bij deze groep behoefte bestaat aan extra informatie. Vandaar dat de rapportage vanaf dit jaar aangepast is en ook gegevens bevat op het niveau van de doktersassistent. Dit geeft u nog meer inzicht in de kwaliteit van uw onderzoek en geeft daarnaast de benchmark weer.

Uw huisartspraktijk kan deze rapportage één dezer dagen per post verwachten. We hopen dat deze extra informatie u nog meer inzicht geeft. Mocht u toch nog vragen/opmerkingen naar aanleiding van dit bericht, dan kunt u altijd contact met ons opnemen (Marjan Brandhorst, sectiehoofd cytologie, m.brandhorst@pamm.nl of via 040-2396164).

Afnamemateriaal PAMM-nummer 16 gewijzigd

           

Het transportmedium nummer 16 gaat in de komende weken wijzigen. Dit afnamemateriaal wordt gebruikt voor SOA-onderzoek (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae en Trichomonas vaginalis). De leverancier van het materiaal stopt met de uitgifte van het buisje. Voorlopig zal het buisje vervangen worden door een andere variant. Het setje afnamewatten blijft ongewijzigd. Het afnamemateriaal is gewoon bruikbaar op de, voor u, gebruikelijke wijze.    

Medio mei 2013: materiaal nieuwe leverancier
PAMM heeft een nieuwe leverancier gevonden voor de levering van het buisje. Medio mei starten we de uitgfite van het product van deze nieuwe leverancier. Mochten er voor u onduidelijkheden zijn of heeft u vragen/opmerkingen, neem dan contact met ons op (040-888 8100 of via info@pamm.nl).

Voor de volledigheid vindt u hieronder de patiënteninstructie voor de zelfafname van deze test terug. 

Patiënteninstructie vaginale afname

  1. Neem één van de grote wattenstaafjes uit de verpakking.
  2. Breng het wattenstaafje zover vaginaal in dat de vingers de labia voelen (ca. 4 à 5 cm diep inbrengen).
  3. Draai het wattenstaafje gedurende 15 tellen stevig tegen de vaginawand aan. Dit moet je voelen, maar doet geen pijn.
  4. Beweeg vervolgens het wattenstaafje in de vloeistof in de buis stevig heen en weer gedurende 15 seconden en verwijder daarna de wat.
  5. Menstruatie beïnvloedt de test niet.

Patiënteninstructie rectale afname

  1. Neem één van de grote wattenstaafjes uit de verpakking.
  2. Breng het wattenstaafje zover anaal in dat je net voorbij de kringspier zit (ca. 2 à 3 cm diep inbrengen).
  3. Het wattenstaafje wordt 1 keer naar rechts gedraaid en 1 keer naar links, tegen de anuswand aan. Dit kan wat droog aanvoelen, maar doet geen pijn.
  4. Beweeg vervolgens het wattenstaafje in de vloeistof in de buis stevig heen en weer gedurende 15 seconden en verwijder daarna de wat.

Nascholing urineweginfecties doktersassistentes

Ruim een jaar geleden is PAMM gestart met het organiseren van een nascholingsavond voor doktersassistentes. Het onderwerp betreft urineweginfecties. Naast een inhoudelijke presentatie van een analist en één van onze artsen-microbioloog, kent de avond ook een praktische kant. Doktersassistentes kunnen een kijkje nemen op het laboratorium en bijvoorbeeld ook zelf platen aflezen. Inmiddels hebben we deze avond een jaar lang elke twee maanden georganiseerd en zijn de reacties positief te noemen. Omgekeerd vinden wij het ook erg prettig een kijkje in onze keuken te geven en leren we veel van de opmerkingen van de doktersassistentes.

 

Samenwerking stichting KOH
Reden genoeg voor ons om deze nascholing dan ook voort te zetten. Op meerdere vlakken werken wij als laboratorium al samen met stichting KOH. Ook in dit verband willen we de samenwerking versterken. Vanaf september 2013 zullen we in samenwerking met de KOH deze nascholing gaan aanbieden. Doktersassistentes kunnen zich vanaf die tijd via stichting KOH aanmelden en krijgen ook accreditatiepunten toegekend voor hun deelname. U ontvangt hierover nog meer informatie.

Volgende nascholing: dinsdagavond 21 mei
Op dinsdag 21 mei vindt er weer een nascholingsavond urineweginfecties plaats. Deze duurt van 18 tot een uurtje of 21 uur. Voor een hapje en drankje wordt gezorgd. Heeft u interesse deel te nemen? Neem dan een kijkje op onze site of neem contact op met onze relatiebeheerder Jos Mewe (j.mewe@pamm.nl, 040-8888100) 

PAMM present op jaarcongres KOH doktersassistentes: 11&23 april & 6 juni

Op 11 en 23 april en op 6 juni vindt het jaarlijkse congres voor doktersassistentes plaats. Organisatie is in handen van stichting KOH. Thema zal zijn:  ‘Weet waarom je wat doet bij hart- en vaatklachten’. Locatie is ditmaal Regardz in Eindhoven. Ook PAMM is bij dit evenement aanwezig met een stand. We zien u daar graag terug.

 


PAMM is hét regionale centrum voor infectieziekten en pathologie in Zuidoost-Brabant. PAMM werkt hiertoe intensief en structureel samen met de verschillende ziekenhuizen in de regio, 450 huisartsen, de GGD, zorginstellingen en verloskundigenpraktijken. Als vooraanstaand kennisinstituut houden wij ons naast diagnostiek, consultatie en preventie bezig met innovatie van het werkveld door toegepast onderzoek en nascholing. PAMM telt ruim 200 medewerkers, werkzaam op 2 locaties. Beide laboratoria zijn CCKL-geaccrediteerd.

Laboratorium voor Pathologie, 040-2396100, info@pamm.nl
Laboratorium voor Medische Microbiologie, 040-8888100, info@pamm.nl

 

Mocht u deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, klik dan hier.